Je hoofd is vol, je kunt prikkels niet goed verwerken en je bent moe. Tijdens een burn-out, zeker in de eerste fase, lukt het niet om simpele, dagelijkse activiteiten te doen. Je hebt al moeite om de dag door te komen. Vaak is het dan verleidelijk om regelmatig even op je telefoon te kijken. Zo houd je contact met andere mensen via Whatsapp, simpelweg omdat het qua energieniveau niet lukt om ze live te zien. Ook heb je via social media het gevoel dat je ziet wat anderen aan het doen zijn en meemaken, zodat je nog een beetje op de hoogte blijft.
Maar dit is eigenlijk precies wat je níet nodig hebt. De continue prikkels van je telefoon, de notificaties van Whatsapp of Instagram die zorgen dat je even kijkt. Deze prikkels zorgen voor onrust en werken verslavend. Je brein gaat aan en wil steeds meer. Het doelloze scrollen door social media. Vaak lijkt het of iedereen het perfecte leven leidt, aangezien de meeste mensen alleen mooie momenten delen. Niet realistisch natuurlijk, maar je gaat je echt niet beter voelen van al die perfecte plaatjes als je je al slecht voelt.
's Avonds veel schermtijd is niet bevorderlijk voor je nachtrust. Het kunstmatige blauwe licht van je telefoon zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine verstoord wordt. Dit maakt je minder slaperig en zorgt voor problemen met inslapen en kwalitatief minder goede nachtrust.
Wist je dat de gemiddelde Nederlander per dag 50 tot 100 keer zijn mobiele telefoon oppakt? En dat we gemiddeld zo'n 3 tot 4 uur per dag op onze mobiele telefoon zitten? Omgerekend is dit zo'n 50 volle dagen per jaar!
Zonde van je tijd, als je het zo ziet, en voor burn-out herstel dus heel belangrijk om je schermtijd te verminderen.
Hieronder een vijftal tips, die hieraan kunnen bijdragen:
1) Zet je telefoon minstens een uur voordat je gaat slapen uit of op vliegtuigstand. Lees een boek, neem een douche of doe iets anders ontspannends, zodat je lekker kunt slapen.
2) Zet je notificaties uit, zodat je niet alle meldingen van bijvoorbeeld social media steeds binnenkrijgt. Wanneer je zin hebt om iets met social media te doen, doe je dat, maar niet continue bij elke notificatie.
3) Leg je telefoon vaker weg en uit het zicht. Als je telefoon niet naast je ligt, met je scherm omhoog, word je minder afgeleid door je telefoon en krijgt je brein meer rust. En het is ook veel fijner om je helemaal te kunnen focusen op hetgeen je aan het doen bent.
4) Stel een schermlimiet in voor jezelf. Wanneer je deze limiet bereikt hebt, is het jammer en moet je wachten tot morgen. En dat geeft weer tijd voor een fijn boek, om muziek te luisteren of quality tijd met je dierbaren door te brengen.
5) Bedenk iets wat je graag nog wilt leren, maar waar je nu de tijd niet voor denkt te hebben. Een muziekinstrument bespelen, een taal leren of een nieuwe hobby oppakken. In je burn-out heb je hier misschien niet altijd voldoende energie voor. Maar als je wel even energie hebt, is het toch veel fijner om het te besteden aan iets leuks dan doelloos scrollen op je telefoon?
#burnout #burnoutherstel #burnouthersteltips #burnoutpreventie #overjeburnoutheen #stress #vitaliteit #minderschermtijd #telefoonverslaving
Comments