top of page
jolandabarnhoorn

De invloed van je mindset op slaapproblemen tijdens je burn-out

Om maar met de deur in huis te vallen: alleen je mindset aanpassen of trainen gaat je tijdens je burn-out niet helpen om opeens wel goed te slapen. Waarom ik hier dan toch een blog over schrijf? Omdat je mindset en je gedachten wel degelijk invloed hebben op hoe je slaapt. Het kan zorgen dat de cirkel van slecht slapen net iets eerder doorbroken wordt, je rustiger blijft en daardoor eerder in slaap valt of dat je leert niet te vechten tegen je slapeloosheid.


Veel mensen kampen in de aanloop naar/tijdens hun burn-out met slaapproblemen. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld moeite hebben met inslapen, niet kunnen doorslapen of veel te vroeg wakker worden. Of een combinatie van allemaal, als je pech hebt...


De reden dat er zoveel mensen met chronische stress en een burn-out slecht slapen komt doordat hun stress systeem minder goed functioneert en meer 'aan' blijft staan. Normaliter veert deze terug na inspanning en kan ontspanning en rust zorgen voor herstel na inspanning. Maar door chronische stress raakt je lichaam uit balans en is met name je sympathische zenuwstelsel actief. Je sympathische zenuwstelsel zorgt ervoor dat je in actie kunt komen, actief kunt worden en inspanningen kunt leveren. Je parasympathische zenuwstelsel is de tegenhanger hiervan en zorgt juist voor rust, ontspanning en herstel. Tijdens een burn-out komt je parasympathische zenuwstelsel steeds minder aan bod en hebben stresshormonen de overhand. Slapen is natuurlijk lastig als je hele lichaam 'aan' blijft staan en ontspannen moeilijk is.


Zoals al eerder gezegd, gaat je mindset hierin niet dé oplossing zijn. Maar het is wel degelijk een belangrijk instrument om je een klein beetje te helpen. Je gedachten zijn heel belangrijk en sturend in hoe je je voelt. Als je niet kunt slapen en je gaat je hier erg druk over maken of je maakt je zorgen over hoe je de volgende dag door moet komen, zorgt dit voor de aanmaak van nog meer stresshormonen. En laat je daar nu net al genoeg van hebben en niet meer van nodig hebben...


Wat kan je doen met je mindset en hoe kan je dit oefenen? De volgende vijf gedachten en ombuigingen kunnen een gunstige invloed hebben op je slaap tijdens je burn-out:

  • Probeer, en dit is een heel moeilijke, je niet te verzetten. Accepteer dat het is zoals het is en dat je slaap echt over een tijdje weer beter gaat worden. Wanneer je je bed in stapt met de gedachte 'ik merk wel hoeveel ik slaap, maar ik rust in ieder geval uit' ga je al anders in je bed liggen dan 'ik moet echt slapen, maar het zal toch wel weer niet lukken'. In bed liggen om uit te rusten is sowieso iets dat gaat lukken en alle slaap die je krijgt is daarbovenop mooi meegenomen.

  • 's Nachts zijn je gedachten vaak een stukje negatiever en minder realistisch dan overdag. Herken je dat zaken waar je je 's nachts druk over maakte overdag vaak een stuk minder erg/zwart lijken dan in de nacht? Wanneer je merkt dat je hoofd vol zit met negatieve gedachten en zorgen probeer er dan niet teveel aandacht aan te besteden. Merk de gedachten op en probeer ze daarna weer los te laten. Visualiseer dat ze in wolkjes voorbij komen en ook weer wegdrijven. Door je er niet teveel door te laten beïnvloeden, wordt de impact ervan ook minder groot.

  • Realiseer je dat je meer slaapt dan je denkt. Onderzoek toont aan dat mensen met slaapproblemen hun hoeveelheid slaap vaak negatiever inschatten dan deze in werkelijkheid is. Door je hieraan vast te houden kan je de druk om te slapen wat verder gaan loslaten.

  • Wanneer je gewend bent om alles onder controle te hebben, verwacht je wellicht dat dit ook geldt voor je slaap. Maar slaap kan je niet controleren of forceren: hoe harder je het probeert, hoe minder snel je in slaap zult vallen. Probeer er daarom niet teveel mee bezig te zijn en richt je gedachten op bijvoorbeeld iets leuks in de toekomst waar je naar uitkijkt.

  • Je gedachten bepalen voor een groot deel hoe je je voelt. Probeer je eens te richten op waar je dankbaar voor bent of een moment in het verleden wanneer je je heel fijn en blij voelde. Hierdoor word je rustiger en maak je andere hormonen (zogenaamde 'gelukshormonen') aan die in een burn-out doorgaans onderdrukt worden door het overschot aan stresshormonen.


Last but not least: besef je dat beter slapen stap-voor-stap gaat komen. Wees geduldig en zorg dat je je leven overdag niet on hold gaat zetten door slecht slapen. Positieve ervaringen en voldoende beweging en activiteit overdag hebben een positief effect op je slaap in de nacht.


Een slapend persoon
Beter slapen tijdens je burn-out


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page